Skip to main content

Aerts Trucks overhandigde vorige week vrijdag een nieuwe DAF CF aan de gemeente Bornem. Het voertuig is dankzij zijn containersysteem en zijn HMF 1130 kraan multifunctioneel inzetbaar, bovendien is dit type met zijn gestuurde naloopas bijzonder wendbaar. Aangezien DAF trucks op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) kunnen rijden, kan de CO2-uitstoot van de nieuwe vrachtwagen met bijna 90% verminderd worden. Een potentieel dat de gemeente Bornem ten volle wil benutten. Vandaar dat op de terreinen van de technische dienst een eigen tank geïnstalleerd werd, waar deze hernieuwbare en fossielvrije diesel getankt kan worden. Deze brandstof wordt gewonnen uit afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten.

De gemeente Bornem zet sterk in op vergroening. Het doet dat door zelf voor een aantal milieuvriendelijke investeringen te kiezen, waarmee het ook de plaatselijke KMO’s wil aanzetten tot nadenken over dit soort oplossingen. “Twee legislaturen geleden organiseerden wij vanuit de oppositie een filmvoorstelling van ‘An Inconvenient Truth’. De film van ex-vicepresident Al Gore was voor mij meteen het startschot om blijvend rond de thema’s economie, technologie en ecologie te blijven werken”, zegt Stefaan De Landtsheer, schepen van lokale economie en openbare werken (IedereenBornem). Enkele schepenen opteerden voor een elektrische personenwagen, maar toch bleef ook de aandacht voor wat er inzake dieselmotoren gebeurde.

Nog niet afgeschreven

“De dieselmotor is nog lang niet afgeschreven. DAF Trucks bewijst dat nu door sterk in te zetten op HVO, een diesel van de nieuwste generatie die gemaakt wordt van plantaardige oliën en afvalvetten. Een verhaal dat ons als muziek in de oren klinkt”, pikt Nicole Van Praet, schepen van milieu, energie en openbaar groen (IedereenBornem) in. “Wanneer je de CO2-uitstoot van een vrachtwagen met zowat 90% kan terugdringen, terwijl de truck ook nog eens 30% minder fijn stof en 9% minder stikstofoxide uitstoot, heb je al een heel mooi ecologisch verhaal. Indien je dan als gemeente ook nog eens de vetten, die normaal als afval verwerkt moeten worden, kan valoriseren als biodiesel, dan is de cirkel voor mij helemaal rond”, aldus nog Nicole Van Praet.

Lokale verankering

De vrachtwagens van de gemeente Bornem leggen weinig kilometers af. “Dat tempert de gevolgen van de nog fors hogere kostprijs van HVO in vergelijking met klassieke dieselbrandstof. DAF Trucks en brandstoffenleverancier Maes maken zich sterk dat dit een voorbijgaand fenomeen is, maar zelfs dan nog is dat een kleine prijs voor een beter klimaat en gezondere lucht”, verduidelijkt Nicole Van Praet. Toch heeft de DAF CF meer troeven achter de hand dan enkel HVO. Sterker nog, toen de bestelling werd afgerond, was deze brandstof zelfs nog geen item op de agenda. De dienst patrimonium, die de aankoop van het voertuig behartigde, legde vooral de nadruk op functionaliteit, veiligheid (door onder andere de camera’s voor achterzicht en de dode hoek ), bedrijfszekerheid en lange levensduur. Eigenschappen die door eerdere ervaringen met het merk naar waarde ingeschat konden worden. “Als schepen van lokale economie deed het mij plezier dat de analyse van onze diensten ertoe leidde dat de offerte van Aerts Trucks werd weerhouden. De lokale verankering en het goede contact met deze lokale KMO vergemakkelijken de samenwerking immers aanzienlijk. Dat we hier dankzij HVO ook nog inspelen op wat wij voor ogen hebben met het samenspel tussen economie, technologie en ecologie, maakt het verhaal alleen maar af aldus Stefaan De Landtsheer.


Bert Aerts, zaakvoerder van Aerts Trucks (uiterst rechts), overhandigt de sleutels van de DAF CF aan burgemeester Kristof Joos (N-VA) van Bornem onder het toeziend oog van vlnr. Ivan Vergauwen, Verantwoordelijke Uitvoeringsdienst, Marc Daman, Financieel Directeur, Cathy Vermeulen, Clustermanager, Philippe Willaert, Gemeentelijke Werkplaats, Nicole Van Praet, Schepen Milieu & Energie, Wouter Schelfhout, Deskundige Lokale Economie, Stefaan De Landtsheer, Schepen Lokale Economie en Jean-Pierre Lambert, Aerts Trucks.


Het schepencollege van Bornem gelooft rotsvast in de toekomst van trucks op HVO.


Burgemeester Kristof Joos gelooft in de toekomstmogelijkheden van de DAF CF op HVO.


Aerts Trucks is al 35 jaar concessiehouder voor DAF Trucks in de regio Klein-Brabant en de Rupelstreek. In 1993 werd het actieterrein van Aerts Trucks nog uitgebreid met de streek rond Mechelen en in 1998 volgende de regio Lier, Sint-Katelijne Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Putte, Rijmenam en Bonheiden. Later werdt ook de regio rond Dendermonde toegevoegd. Het bedrijf, dat in 1976 door Hendrik Aerts werd opgericht, is vandaag uitgegroeid tot een entiteit met drie vestigingen in Bornem, Mechelen en Dendermonde. Dankzij een weloverwogen investeringsbeleid zijn alle vestigingen zowel qua gebouw als qua infrastructuur en inrichting up-to-date, met als absolute parel aan de kroon de nieuwe garage met showroom langs de N16 in thuishaven Bornem. Aerts Trucks biedt naast het volledige DAF-gamma en een ruim assortiment Used Trucks eveneens het volledige gamma van Fiat Professional aan. Daarnaast vertegenwoordigt Aerts Trucks het complete gamma DAF-onderdelen en –accessoires, dat nog wordt uitgebreid met een volledig programma traileronderdelen. Dit laatste sluit overigens naadloos aan bij de trailerservice die de drie garages van Aerts bieden. Meer info op: www.aertstrucks.be

Aerts Trucks

Author Aerts Trucks

More posts by Aerts Trucks