Skip to main content

Marktleider in zowel 6 Europese landen als in het trekker segment

DAF Trucks kijkt terug op een uitstekend jaar. Er werden nieuwe records gevestigd, zowel qua Europees marktaandeel als voor wat betreft het productievolume

Met een Europees marktaandeel van 17,3% in het zware segment en een productievolume van 68.000 voertuigen, noteerde DAF Trucks in 2022 nieuwe records. Beide prachtige prestaties weerspiegelen zowel de grote vraag naar transport dankzij een sterke economie als het indrukwekkende succes van de Nieuwe Generatie DAF XD, XF, XG en XG trucks.

DAF introduceerde in 2022 de Nieuwe Generatie DAF XD, een nieuwe generatie voertuigen voor het distributievervoer en specifieke toepassingen. De veelzijdige DAF XD zet de nieuwe norm op het gebied van veiligheid, efficiëntie en chauffeurscomfort. Daarom ook werd de XD door een onafhankelijke jury van vooraanstaande Europese transportjournalisten uitgeroepen tot ‘International Truck of the Year 2023’ – en nam daarmee de titel voor 2022 over van de DAF XF, XG en XG⁺ voor de lange afstand.

Op de IAA trucktentoonstelling onthulde DAF in 2022 verder een volledig nieuwe generatie batterij-elektrische XD en XF trucks. Die hebben een ‘zero emissie’ rijbereik tot 500 kilometer en gaan in april 2023 in productie. Daarvoor voltooide DAF in Eindhoven een gloednieuwe Electric Truck Assembly fabriek.

Recordproductie van 68.000 trucks   
Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen. In 2022 kwamen ongeveer 56.000 middelzware en zware CF-, XF-, XG- en XG+ trucks van de band (49.000 in 2021) en ongeveer 12.000 LF distributietrucks (11.000 in 2021), waarmee een nieuw productierecord werd gevestigd.

Marktleider in zes Europese landen
DAF verhoogde haar Europese marktaandeel in het segment boven 16 ton naar een record van 17,3% (2021: 15,9%) en sloot het jaar af als marktleider in het Verenigd Koninkrijk (31,1%), Nederland (32,5%), België (23,6%), Polen (22,4%), Hongarije (24,4%) en Bulgarije (26,4%). DAF bleef Europees marktleider in het segment van zware trekkers en is het grootste importmerk in Duitsland. In het lichte segment realiseerde DAF een marktaandeel van 9,7% (was 10,1%) en was het wederom marktleider in het Verenigd Koninkrijk (37,5%).

Verkopen buiten Europa
DAF verkocht in 2022 meer dan 7.500 trucks buiten de Europese Unie. In Taiwan bleef DAF in het zware segment marktleider onder de Europese fabrikanten. Daarnaast werden verkooprecords genoteerd in Israël, Colombia, Ecuador en Australië.

Component Sales: 20% groei
DAF leverde in 2022 wereldwijd meer dan 2.700 PACCAR-motoren aan toonaangevende fabrikanten van touringcars, bussen en speciale voertuigen. Dat is een stijging van ruim 20% ten opzichte van 2021 (2.250 motoren). DAF startte de levering van militaire trucks aan de Belgische strijdkrachten, als onderdeel van een totale order van 879 ‘all-wheel-drive’ voertuigen die – voorzien van normale en gepantserde cabines – tot en met 2025 worden uitgeleverd.

‘Opnieuw records!’                                                                                                
“Een recordaantal nieuwe trucks werd afgeleverd met een DAF MultiSupport reparatie- en onderhoudscontract”, zegt Richard Zink, lid van de DAF’s Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Marketing en Sales. “Dat betekent dat steeds meer klanten kiezen voor diensten die een maximale uptime ondersteunen. Hierdoor profiteren zij van optimale kostenbeheersing en de hoogste voertuig-beschikbaarheid.”
Om dezelfde reden vertrouwt een recordaantal van 1.100 transporteurs op de dienstverlening van PACCAR Parts Fleet Services. Daarnaast groeide de portfolio van PACCAR Financial tot recordhoogte en verkocht het een recordaantal gebruikte voertuigen.

Een veelbelovend 2023
“Naar schatting zal het aantal registraties in de klasse boven 16 ton in Europa in 2023 tussen de 270.000 en 310.000 liggen”, aldus Harald Seidel, president-directeur van DAF Trucks. “Met een breed scala aan Nieuwe Generatie DAF XD, XF, XG en XG⁺ trucks en een complete serie Electric trucks, bevindt DAF zich in een uitstekende positie voor wederom een uitstekend jaar. Dankzij onze toonaangevende trucks en eersteklas services én samen met onze geweldige medewerkers en professionele dealers, zijn we klaar voor de volgende stap in succes.”

Maggy

Author Maggy

More posts by Maggy